пятница, 17 апреля 2020 г.

Тема: Гіпотеза та її види. Практична робота «Побудова гіпотез»

Завдання: створити презентацыю до теми та надати на електрону пошту

1.Сутність гіпотези

Гіпотеза – форма мислення, що є припущенням про існування певного закономірного зв’язку між явищами, причини виникнення яких невідомі. Гіпотеза – поняття багатозначне, воно має принаймні такі три значення:
  • особливий рід припущень про безпосередньо не спостережувані форми зв’язку явищ або про причини, що породжують ці явища;
  • особливий рід умовиводу, у формі якого відбувається висунення певного припущення;
  • складний засіб, який охоплює висунення припущення і його наступне доведення.
Не можна ототожнювати з гіпотезою тезу доведення: гіпотеза відрізняється від тези доведення тим, що вона є висновком правдоподібного, недостовірного умовиводу; гіпотеза, як і теза, потребує обґрунтування, але рівень її ймовірності вищий від рівня ймовірності тези.
Етапи процесу формування гіпотези та її застосування:
  • початковий здогад, що, як правило, використовується як робоча гіпотеза;
  • уточнення й поглиблення початкового здогаду і формулювання наукової гіпотези;
  • виведення можливих наслідків з гіпотези, її основного припущення;
  • перевірка того, наскільки названі наслідки відповідають об’єктивній дійсності, виявленим фактам.

2.Види гіпотез

Гіпотеза може претендувати на пояснення всієї множини досліджуваних явищ, частини цієї множини або окремого явища. Гіпотези поділяють на загальні, часткові, одиничні.
Загальна гіпотеза – припущення про певні закономірності, які стосуються всієї множини явищ відповідної предметної сфери. Наукові положення виражаються, як правило, у формі загальних суджень.
Часткова гіпотеза – припущення про певні закономірності, які стосуються тільки деяких елементів множини явищ відповідної предметної сфери. Після з’ясування специфіки підмножини явищ, кожного з яких стосується передбачувана закономірність, часткова гіпотеза перетворюється на загальну.
Одинична гіпотеза – припущення, що стосується характеристики одного-єдиного предмета чи явища, наприклад, гіпотеза про наявність планети – сусідки планети Уран.
Описова гіпотеза – припущення про притаманні предмету властивості або форми зв’язку між спостережуваними предметами і явищами. Ця гіпотеза намагається відповісти на запитання: Що становить собою даний предмет?; Які властивості має даний предмет?; В якому зв’язку перебувають дані предмети?
Пояснююча гіпотеза – припущення про причини виникнення досліджуваних явищ. Вона відповідає на запитання Які причини виникнення даних явищ?
Наукові гіпотези характеризуються такими вимогами, як:
  • принципова перевірюваність припущення, яке оголошується гіпотезою;
  • максимальна її загальність;
  • наявність передбачуваної сили;
  • принципова (логічна) простота;
  • наступність, зв’язок висловлюваного припущення з попереднім знанням.
Об’єктивною основою перевірюваності наукової гіпотези є взаємозв’язок сутності і явища.

Комментариев нет:

Отправить комментарий